SPILLHUSET BERGEN

Elever på Arna VGS

E-sport på timeplanen

E-sport på timeplanen

Kommunikasjon og samarbeid står i fokus når elevene har undervisning i CS:GO. Vi tok turen til toppidrettslinjen på Arna VGS!

Sindre Rygg

Det er en tidlig oktober morgen, og full konsentrasjon i klasserommet på Arna Videregående skole. Elevene har programfag i Counter-strike: Global Offensive (CS:GO), og terper på ferdighetene mot årets høydepunkt, Skolekampen 2020 som starter i slutten av oktober. Dette er en turnering i CS:GO som blir arrangert av elever i samarbeid med Esportal og Elkjøp. Det er 10 000 kr i klassepremie, og turneringen kommer mulig til å streames på TV2 Sumo. 

– Flere lærer skulle ønske de var like fokusert i deres timer, sier e-sport lærer Sindre Rygg. 

Kombinerer skole og karriere
Skolen har hatt flere utøvere i 1, 2 og 4 divisjon, og flere elever har kombinert profesjonell karriere med skolegangen. Tidligere elev Tommy “Taiga” Le som nå spiller Dota2 for Team Liquid, sa til Gamer.no i 2019 at han var stolt over å representere Arna VGS og det norske gamingmiljøet.

En av elevene som kombinerer skole og karriere, er Andreas Bratli Johannessen. I en alder av 16 år, har han allerede flere år bak seg som E-sport kommentator. Han har tatt for seg kvalifiseringer, inkludert internasjonale, samt vært fast kommentator i Telia Ligaen. Nå jobber han i fast stilling som for Apeks, et norsk e-sportlag som fokuserer på CS:GO og Fifa. 

Elever på Arna VGSFOKUSERT: Elevene på E-sportlinjen ligger i hardtrening mot Skolekampen 2020 i CS:GO. (Foto: Spillhuset)

 

– Å bli god i et spill krever at du bruker mye tid, og mange timers trening. Du må bli god på de grunnleggende elementene, som er de du lærer å mestre her på e-sportlinjen blant annet. Kommunikasjon og samarbeid er de to viktigste elementene, og de må sitte, så de må terpes mye på. Nå de er godt innøvd kan du begynne å fokusere på individuelle ferdigheter i spillet som f.eks sikte, sier Andreas.

Andreas Bratli Johannessen

Andreas spilte tidligere med verdenstoppen i CS:GO, men en turbulent fortid med utestengelse, gjorde det ikke mulig for ham å fortsette som profesjonell utøver. For å bruke kunnskapen og erfaringen på en ny måte, gikk over til å kommentere e-sport turneringer på sin egen twitch-kanal, som ledet videre til jobb for Apeks. Selv Om han ikke går på Arna VGS for å bli profesjonell utøver, mener han at han kan være et bra bidrag på e-sportlinjen. Lærer Sindre trekker frem Andreas sin erfaring mediehåndtering som veldig nyttig kompetanse å ha på studiet. 

Eksempel til etterfølgelse
Arna Videregående Skole var i 2016 første E-sport skole på videregående nivå, og tilbyr nå valgfag i CS:GO, Overwatch og League of Legends. Skolen kan også skryte på seg både eget e-sportlag (AVS E-sport) som deltar på LAN og terninger, samt eget gamingrom for undervisning og egentrening. Skolen følger Udir sine kompetansemål for toppidrett, og har egen gymlærer som fokuserer basistreningen mot E-sport. Her kan utvikle dine strategiske, taktiske og mentale spilleferdigheter. 

– Forståelse av sammenhengen mellom fysisk trening og presisjon i gaming er en viktig del av studiet, sier Sindre. 

Over nett har de forelesninger med internasjonale elite-utøvere, og har tidligere reist rundt i Europa som publikum på store turneringer, men også for å besøker skoler med E-sport. Skolen lover godt sosialt miljø med lidenskap for E-sport. Når Trine Skei Grande var kulturminister i 2018, trakk hun fram E-sportlinjen ved Arna VGS som et eksempel til etterfølgelse. 

Fordommer
Andreas trives godt i gamingmiljøet, både på og utenfors skolen. Han sier det er begrenset hvor mye han legger merke til fordommene rundt gaming, men at det nok skyldes at han er så dypt inne i miljøet.

– De jeg omgås til daglig er ikke folk som har noe negativt å si om gaming, men man får det jo med seg innimellom når man leser i media om disse fordommene mot gamere. Det påvirker deg jo litt, fordi har en annen oppfatning fordi du er inne i det, men eg tror det går seg til og blir mindre og mindre etterhvert