SPILLHUSET BERGEN

ByLAN

Vil fjerne stigma rundt gaming

Vil fjerne stigma rundt gaming

– I min tid som aktiv utøver kunne jeg ikke fortelle alle at eg var gamer. For meg blir Spillhuset en stor positiv forandring som kan redusere dette stigmaet, sier Sindre Rygg.

Det ble noe nostalgisk stemning når ByLAN-veteran og bursdagsbarn Sindre Rygg gjestet deres livestream på Twitch, første helgen i Oktober. Her mottak han 5000 kr fra ByLAN til Spillhuset, og et Minecraft Legosett til seg selv. 

– Det er utrolig kult å se ByLAN som jeg så opp til når jeg var ung, nå er med på å støtter dette. Vi dro mye på ByLAN før, og vant ofte turneringer. Jeg hadde også bursdag nesten hvert ByLAN, som gjorde det enda mer gøy.

Et trygt gamingmiljø
Sindre har lenge vært en viktig person for norsk E-sport. Han har spilt profesjonelt blant annet for “Team Alchemists Unleashed” når de vant NM i 2009, og tok fjerdeplassen på E-sport World Cup (ESWC) i Sør Korea. Han etterhvert norges første E-sport lærer, og står bak flere vedtekter og E-sportlinjer i Norge. Nå jobber Sindre som E-sport lærer på Arna Videregående Skole, og E-sport ansvarlig hos Spillhuset. Han er lidenskapelig opptatt av å bygge opp et trygt gamingmiljø for barn og ungdom i Norge, og har blant annet undervist i E-sport for ungdom med autisme og ADHD, med veldige positive tilbakemeldinger. Han mener det er viktig å skape rammer i trygge omgivelser, og var ikke vanskelig å be når han ble presentert med konseptet for Spillhuset. 

– Jeg ble spurt om å bidra til Spillhuset, og tenkte at dette må vi få til! Spillhuset fyller et udekket samfunnsbehov, og kan brukes som et verktøy for barn og ungdom som har falt litt utenfor. Med en gang jeg forteller ungdommer om Spillhuset, så blir de veldig begeistret.


MOTTOK PENGEGAVE: Sindre Rygg mottok 5000 kr til Spillhuset fra ByLAN. Her sammen med host for årets ByLAN, Tord-Roar Ågotnes. (Foto: Spillhuset)

Holdt gaming skjult 
Han sier mye av motivasjonen for å bli en del av Spillhuset, stammer fra da han selv var aktiv E-sportutøver. Han følte mye på fordommene og stereotypiene rundt gaming, og mener det sosiale spillmiljøet, ga både motivasjon og mestringsfølelse. Nå håper han Spillhuset blir et tilbud som kan gi det samme til dagens ungdom.

– I min tid som aktiv utøver var det veldig mye stigma rundt gaming, så jeg kunne ikke fortelle alle at jeg var gamer. For meg blir Spillhuset en stor positiv forandring, som kan redusere dette stigmaet. Når den muligheten er her, så vil jeg gripe den!

Utstyr av høy kvalitet
Stadig flere får opp øyene for Bergens nye spillhus, og ByLAN er ikke første til å overrekke en pengegave. Gjensidigestiftelsen har gitt nærmere 500 000 kr til innkjøp av gamingutstyr. Sindre har selv stått ansvarlig for å bestille inn gamingrigger, og lover det blir det beste av det beste.

– Å motta støtte hjelper oss veldig. Det er grunnlaget for at vi kan tilby utstyr med høy kvalitet. Det er mange som ikke har råd til å kjøpe en hel gaming rigg til flere tusen kroner, men hos oss skal alle få muligheten til å teste det beste utstyret. Vi er utrolig takknemlige!

Et samlet spillmiljø
Når gamere møtes skapes det kjemi og et fellesskap av interesser. Sindre ønsker å vise hvor gøy det er i spillmiljøet, og dette er daglig leder for ByLAN, Sebastian Kvamme Bech, helt enig med. 

– Noen ser på dataspill som en uting, men det er utrolig hvor mye man kan lære via dataspill; lagarbeid, ledelse, sosiale normer og mye mer!. For ikke å nevne hvor sosialt det er og hvor mange fantastiske opplevelser det kan by på. Mange finner også venner og partnere via spill, sier Sebastian.

Han syns det er gøy å se ulike aktører spillmiljøet i Bergen gå sammen for å skape et bedre sosialt tilbud i byen. Sebastian er i likhet med Sindre, tidligere ByLAN-deltager og vokst opp i spillmiljøet. Etter flere års erfaring med HordaLAN, har han sammen andre likesinnede gamere startet opp igjen ByLAN. Ønsket å være en arena for alle med en gaming-relatert hobby, enten om det er e-sport, sosialisering med andre gamere eller rett og slett; LAN. På spørsmål om stigma rundt gaming, ser Sebastian positivt på fremtiden.

– Jeg tror at om noen år, når flere gamere vokser opp, blir gaming mer som med fotball. Foreldre tar med barna til arkadehaller, deltar på LAN, drar på spillhus og ser E-sport kamper sammen. 

Bli motivert
Sindre har en tydelig oppfordring til alle som ønsker å skape et bedre spillmiljø:

– Når du ser noen gjøre det bra, ikke la det gjøre deg sjalu eller trist. Fokuser på det positive. La det inspirere og motivere deg!